Новият коронавирус може да е причина за мистериозния хепатит при деца, съобщи

...
Новият коронавирус може да е причина за мистериозния хепатит при деца, съобщи
Коментари Харесай

Мистериозният хепатит при децата може да е причинен от COVID-19 -

Новият ковид може да е причина за мистериозния хепатит при деца, заяви Ройтерс, позовавайки се на две нови изследвания.

Поредица от събития, евентуално провокирани от недиагностицирана зараза с вируса SARSCoV-2, може да води до мистериозни случаи на тежък хепатит при стотици дребни деца по света, допускат учените.

Децата с COVID-19 са изложени на доста нараснал риск от чернодробна дисфункция впоследствие, сочат резултати от проучване, оповестено в електронната библиотека medRxiv, преди да е получило самостоятелна оценка.

Но множеството деца с изострен хепатит, който е рядко срещано заболяване в тази възрастова група, не съобщават предишна зараза с новия ковид. Вместо това при множеството от тях е регистрирана зараза с аденовируса 41F, за който обаче няма данни да нападна черния дроб.

Възможно е заболелите деца, множеството от които са прекомерно дребни, с цел да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, да са прекарали лека или безсимптомна зараза, предходна неусетно, смята друг екип учени, разгласили проучването си в " Лансет Гастроентеролъджи енд хепатолъджи ".

Според тяхната доктрина, остатъчни частици от новия ковид в стомашночревния тракт на тези деца може да кара имунната система на децата да реагира прекалено бурно на аденовируса 41F с високи количества протеини на възпалението, които повреждат черния дроб.

Авторите на това проучване поучават децата с изострен хепатит да бъдат изследвани за съществуване на SARS-CoV-2 в изпражненията и за други сигнали за чернодробно увреждане, тъй като шиповидният протеин на новия ковид е " суперантиген ", който провокира свръхреакция на имунната система.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР